Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

NESİLLERDİR DEĞİŞMEYEN KOKU: KEKİK YAĞI

15-10-2021 13:50
NESİLLERDİR DEĞİŞMEYEN KOKU: KEKİK YAĞI

Kekik yüzyıllardır çeşitli dini, tıbbi, kozmetik amaçlarla kullanılan bir bitkidir. Tütsü olarak da sıklıkla kullanılır. Kekik tarih boyunca çeşitli formlarda kullanılmıştır. Kekik bitkisinden elde edilen kekikyağı da benzer kullanım alanlarına sahiptir.

Uçucu yağlar arasında bulunan kekik yağı, aromaterapi ve fitoterapi uygulamalarında da kullanılır. Uçucu kekik yağı güçlü bir bitkisel yağdır. Otsu bir aroması vardır. Diğer bitkisel yağlarda olduğu gibi kullanılırken doktora danışılmalıdır.

 Kekik yağının Nesillerden Gelen Kullanımı

Kekik geleneksel bir bitkidir. Tarihte çok derin izleri bulunur. Hem baharat olarak kullanılmış hem de suyu ve yağı çıkartılarak uzun yılar boyunca kullanılmıştır. Kekik, antik çağlarda sembol olarak da kullanılmıştır. Toplumlarda asalet, cesaret ve zenginlik göstergesi olarak önemli bir yere sahip olan kekik çeşitli inanışlarda kullanılmıştır. Tapınaklarda tütsü olarak, savaşa giden askerlere kekik motifli armağanlar vererek derin izler oluşturulmuştur. Çeşitli kaynaklarda gücü ve cesareti artırması sebebiyle Romalı askerlerin kekik suyunda yıkandıkları yazar.

Kekik yağı güzel ve güçlü kokusuyla da ön plana çıkar. Ferahlatıcı bir kokusu vardır. Duygu durumunu dengelemede destekleyici bir rolü vardır. Yoğun kokusuyla haşereleri uzak tutabilir. Tarihte mumya yapımında da kullanıldığı bilgisi yer alır.

 

Kekik Yağı Anadolu’da Neden Çok Seviliyor?

Kekik yağı çoğu medeniyet tarafından kullanılmıştır. Özellikle zengin bitki örtüsüne sahip medeniyetlerin sofralarında kekiğin baharat olarak kullanımı çok yaygındır. Anadolu’da da zengin bir bitki örtüsü bulunur. Dolayısıyla pek çok kekik türü Anadolu’da doğal olarak yetişiyor.

Anadolu’ya has kekik çeşidi, Avrupa’da da bilinen bir türdür. "Turkish Oregano” olarak isimlendirilen Anadolu’da yetişen kekikler, sahip olduğu aroma ile çok seviliyor. Kekik yağı üretimi en yaygın yapılan bitkisel yağlardandır. Özellikle bilimsel çalışmalarla kanıtlanan kekik yağının faydaları sebebiyle daha fazla ilgi çekmektedir. Son yıllarda daha popüler hale gelen kekik yağı, bilimsel çalışmaların daha fazla dikkatini çekiyor.

Kekik Yağının Faydaları İlgi Çekiyor

Kekik bitkisinden elde edilen kekik yağı popüler hale geldikçe bilimsel çalışmaların daha çok dikkatini çekiyor. Bilimsel çalışmalar doğrultusunda, kekik yağının kanıtlanmış bazı faydaları bulunur. Antimikrobiyal özelliğe sahip olması, antioksidan özelliğe sahip olması, antiviral etkiye sahip olması, alt ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde yardımcı olması kekik yağının faydaları arasında yer alıyor.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.