Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

NE KOKLADIĞINIZ NE HİSSETTİĞİNİZDİR!

15-10-2021 14:44
NE KOKLADIĞINIZ NE HİSSETTİĞİNİZDİR!

Ne Kokladığınız Ne Hissettiğinizdir!

Kurabiye pişirmenin sıcak, lezzetli kokusu, ilkbaharın ilk leylak çiçeklerinin temiz, kokusu… Bu kokular basit görünebilir, ancak koku burnun gördüğünden daha fazlasıdır. Çeşitli bitkilerin kokularını taşıyan aromatik bitkisel yağlar  ortamınızın kokusunu belirlemeniz için iyi bir seçenek olabilir.

Koku oldukça eski bir duygudur. Tek hücreli bakterilerden en büyük hayvanlara kadar tüm canlılar, çevrelerindeki kimyasalları tespit edebilir. Sonuçta kokular moleküllerdir ve koku alma kimyasal algılamanın bir versiyonudur. Çevremizden aldığımız kokular çok çeşitlidir ve uyarıcıdır. Her yerde bulunmasına ve derin köklerine rağmen koku almanın ve aromatik kokuların önemini göz ardı edilmektedir.

En temel duyu olan koku, biliş, duygu ve hatta diğer duyular üzerinde şaşırtıcı bir etkiye sahiptir. Bir koku algılandığında burnun üst kısmındaki koku alma nöronları, koku alma siniri boyunca beyne iletilen bir dürtü oluşturur.

Kokular Psikolojiyi Doğru Etkiliyor

Koku alma işlevi tam olanlar, belirli anıları uyandıran aromatik kokuları ile düşünebilirler; çiçekli bir meyve bahçesinin kokusu, örneğin bir çocukluk pikniğinin hatıralarını çağrıştırabilir. Bu, uzun süredir unutulmuş bir olayı veya deneyimi hatırlamada tetikleyici görevi gören bir aromatik kokunun etkisidir.

Hafıza ile en yakından bağlantılı duyu olmasının yanı sıra, koku son derece duygusaldır. Kokuya verdiğimiz duygusal tepkinin çoğunun çağrışım tarafından yönetilmesi muhtemeldir; bu, insanların aynı kokuya ilişkin tamamen farklı algılara sahip olabileceği gerçeğiyle doğrulanan bir bilgidir.

Kokular, algı ve ruh halinden bilişsel süreçlere ve davranışa kadar insan psikolojisinin çeşitli alanlarını etkilemede oldukça etkilidir. Son araştırmalar, aromatik kokuların bilinçli seviyelerin altındaki konsantrasyonlarda bile etkili olabileceğini öne sürmektedir.

Kokular, günlük davranışlarımız ve genel yaşam kalitemiz üzerinde, onlarla sübjektif olarak ilgilenmediğimiz halde bile derin bir etkiye sahiptir.

Yaşam Alanlarınızı Güzel Kokutacak Öneriler

Koku bizim en önemli duyularımızdan biridir ve biz farkına varmadan ruh halimizi etkileyebilir. Uzmanlar, evinizin taze kokmasını ve moralinizi yüksek tutmanıza yardımcı olmak için aromatik kokuların varlığından söz etmektedir. İster belirlenmiş bir odanız olsun ister mutfağınızda, yatak odanızda veya oturma odanızda derme çatma bir ev ofis alanında yaşıyor olun, doğru ortamı yaratarak üretkenlik seviyenizi artırabilirsiniz ve aromatik kokuları deneyebilirsiniz.

Evinizin en işlek alanlarında; aromatik kokuları kullanabilirsiniz. Bu sayede ortamda kendi zevkinize ve ihtiyaçlarınıza uygun olarak kullanacağınız aromatik kokular, yaşam alanlarınızı güzel kokutarak ihtiyacınız olan desteği sağlayabilirsiniz.

Buhurdanlık ile Huzurlu Ortamlar Yaratın

Kendiniz için pozitif bir alan yaratmak çok önemlidir ve aromatik yağları ve buhurdanlık yağlarının kullanımı en sıkıcı yerleri bile ilham verici bir yere dönüştürmeye yardımcı olabilir.

Yaşam alanları, sizin, ailenizin ve misafirlerinizin dinlenip birlikte vakit geçirebileceği davetkar, konforlu bir alan sağlamak için tasarlanmıştır.

Ne yazık ki, istenmeyen kokular, evcil hayvan tüyleri ve böcekler gibi bu alanları daha az çekici kılan şeyler mevcuttur. Bu tarz zamanlarda evinizin kokusunu değiştirmek için, buhurdanlık yağları ile aromatik yağların etkisini deneyimlemek isteyebilirsiniz.

Aromatik yağlar ve buhurdanlık yağlar ile ihtiyacınız olan hava değişimini elde etmenize yardımcı olurlar. Yoga, meditasyon gibi kişisel huzur ve aydınlanmanın ön plana çıktığı spor ve mental kontrol alanlarında buhurdanlık yağları ve aromatik yağları kullanılmaktadır. Hoş kokular elde ederek huzurlu ortamlar yaratmak amacıyla; aromatik kokular içeren aromatik yağlar ve buhurdanlık yağları sıkça tercih edilmektedir.

Buhurdanlıkta Kullanabileceğiniz Hoş Kokulu Yağlar

Buhurdanlık yağları ve aromatik yağlar yardımıyla evlerinizde kişisel tercihiniz ve ihtiyaçlarınız doğrultusunda hoş kokular elde edebilirsiniz. Bunun için pek çok insan tarafından sıkça kullanılan ve araştırmalarla etkileri açıklanmış yağlar bulunmaktadır. Sizin için sıklıkla kullanılan buhurdanlık yağlarını derlerdik!

    • Limon / Misket Limonu Yağı: Canlandırıcı, ferah ve pozitif kokuya sahip limon yağı… Dengeli ve enerjik bir atmosfer oluşturulmasını desteklemek için kullanıldığı gözlenmektedir. Temiz havayı destekler ve oldukça fresh bir ortam oluşturmanıza destek olur!  Özellikle evinin havasını tazelemek isteyen kişiler için limon aromatik yağı güzel bir tercih olabilmektedir.
    • Portakal yağı: Narenciye aromatik yağlarının kişisel zevklere göre en çok tercih edilen buhurdanlık yağlarının başında olduğu görülmektedir. Gerek görülen pozitif enerjiyi açığa çıkardığı düşünülen yağlardandır.
    • Okaliptus yağı: Genellikle mevsimsel geçişler sırasında sıkça tercih edildiği gözlenmektedir.
    • Lavanta yağı: Lavanta buhurdanlık yağı pek çok araştırma kaynağında yer alır. Lavanta yağı aromaterapide en çok kullanılan yağ olarak gösterilmektedir.

    Sonuç Olarak; Koku Psikolojisi

    Çevremizdeki okular psikolojik anlamda bizi etkilemektedir. Taze pişmiş ekmeği veya bir arkadaşınızın parfümünü koklamanız, size her zaman onları nasıl hatırladığınızı düşündürür. Psikolojik anlamda çevremizdeki kokular, içerisinde bulunduğumuz ortam ile bütünleşerek, zihnimizde yansımalar oluşturur ve bu yansımalarla bizleri etkiler.

    Yaşam ortamlarımızda sağlayacağımız kokuların değişimi bizim elimizdedir. Kişisel tercih ve ihtiyaçlarınıza göre ortamlarımızda koku psikolojimizi olumlu destekleyecek kokular kullanabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.